ORLEN svarsto naujas investicijas Lietuvoje

04-09-2024  

ORLEN vėjo jėgainių parkas.jpg
Trečiadienį Vilniuje susitiko Lietuvos Respublikos Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė ir ORLEN grupės generalinis direktorius Ireneusz Fąfara. Susitikime aptarti grupei aktualūs klausimai – ORLEN galimybės investuoti į Lietuvos atsinaujinančios energijos infrastruktūrą, šiuo metu „ORLEN Lietuva“ vykdomi projektai bei tolimesni plėtros planai.
 
 
Šiuo metu grupės bendrovė „ORLEN Lietuva“ vykdo 970 mln. Eurų vertės žaliavos likučio konversijos įrenginio statybą – šia investicija siekiama padidinti Mažeikių perdirbimo gamyklos atsparumą įvairiems makroekonomikos scenarijams.

„Lietuva yra strategiškai svarbi rinka ORLEN grupei. Didžiuojamės, kad čia valdome vieną pažangiausių perdirbimo gamyklų, o užbaigę žaliavos likučio konversijos projektą padidinsime šviesiųjų produktų išeigą apie 12 procentinių punktų ir taip padidinsime Baltijos regiono energetinį saugumą. Šis projektas man yra ypač reikšmingas, nes būdamas „ORLEN Lietuva“ generaliniu direktoriumi dalyvavau jo pradžioje“, – sako ORLEN grupės generalinis direktorius Ireneusz Fąfara.

Didžiausios regione energijos bendrovių grupės vadovas pridūrė, jog šiuo metu ORLEN visame regione ieško investicinių galimybių.
„Ieškome naujų augimo galimybių, ypač atsinaujinančios energijos srityje. Ši plėtra ne tik užtikrins stabilius energijos šaltinius, bet ir padės priartėti prie grupės veiklos dekarbonizavimo“, – teigia I. Fąfara.

ORLEN grupė domisi galimybėmis Lietuvoje, įskaitant investicijas į vėjo jėgainių parko jūroje statybą ar žaliojo vandenilio gamybą. Taip pat svarstomos galimybėmis plėtoti vėjo ir saulės energijos gamybą Mažeikiuose esančioje gamykloje.

Bendrovė „ORLEN Lietuva“ eilę metų yra didžiausias mokesčių mokėtojas šalyje ir itin svarbi Lietuvos ekonomikos dalis. Nuo 2006 m. ORLEN Lietuvoje investavo beveik 4,5 mlrd. JAV dolerių į naftos perdirbimo gamyklos įsigijimą ir modernizavimą. Bendrovė yra pagrindinis Mažeikių rajono ir vienas didesnių darbdavių šalyje.

Be to, ORLEN grupės bendrovė Lietuvoje valdo itin svarbų Bū​tingės terminalą – pagrindinį žaliavos tiekimo uostą. Taip pat, prieš keletą metų bendrovė įsigijo ir šiuo metu modernizuoja Mockavos geležinkelių terminalą – svarbią perkrovimo stotį, užtikrinančią sklandų produktų eksportą į Lenkiją ir Ukrainą.

ORLEN inf.
 

 
 
 

ORLEN Grupės prekiniai ženklai